sâmbătă, 31 martie 2012

Efectele negative ale pedepselor

                                                                                   

Pedepsele au o serie de efecte negative :
  • Pedeapsa poate produce agresivitate si reactii emotionale negative. Copilul poate percepe pedeapsa ca pe o frustrare sau un pericol si, de aceea, reactioneaza agresiv si dezvolta reactii emotionale negative fata de cel care administreaza pedeapsa.

  • Pedeapsa poate produce evaziune si comportament de evitare din partea celui pedepsit. Un copil aspru pedepsit de catre parinti poate sa devina mai putin comunicativ cu ei, sa minta, sa fie duplicitar, sa ascunda anumite lucruri pentru a evita pedeapsa.

  • Pedeapsa poate functiona ca intarire negativa pentru cel care o aplica, ceea ce poate duce la utilizarea ei abuziva. Penalizand un comportament nedorit, obtinem anularea temporara a acestuia. Deoarece prin aplicarea unei pedepse punem capat unei probleme neplacute, exista riscul de a recurge la acest procedeu tot mai des, fara a incerca sa cautam alte solutii pentru situatia indezirabila.

  • Penalizarea poate modela comportamentul celui pedepsit. Acei copii care au fost martorii sau tinta unor pedepse excesive vor recurge ei insisi excesiv la penalkizari. Pedepsirea este pentru ei un model, pe care-l interiorizeaza si il reproduc ulterior.
Asadar, este absolut necesar sa constientizam ca pedepsind copilul pentru un comportament neadecvat, trebuie sa facem in asa fel incat in locul acelui comportament sa se instaleze unul dezirabil, pe care noi ni-l dorim.

Un comentariu: