sâmbătă, 31 martie 2012

Comunicare - inca dinainte de nastere

Comunicare- inca dinainte de nastere


  Se stie astazi ca viata fetusului  este bogata in impresii si senzatii care lasa numeroase urme si ca el este sensibil la starile psihologice si afective ale mamei, in perioada sarcinii.
  
  Fetusul percepe multe lucruri : bataile ritmice si zgomotoase  ale inimii mamei, eventual gustul unor alimente pe care ea le consuma, contractile datorate unei pozitii incommode, dar si, din luna a sasea sau a saptea, muzica si vocile pe care le va putea recunoste la nastere.

  Nou-nascutii vor suge mai energic daca aud un cantecel perceput deja de mai multe ori in ultimele sase saptamani  de sarcina. Se observa acelasi  tip de reactie cand e vorba de vocea mamei, pe care ei o disting de vocea altor femei. Dintr-o paleta multipla de mirosuri, nou-nascutii de cateva zile prefera mirosul de anason, atunci cand mama lor a baut ceai de anason in timpul sarcinii. Ei memoreaza, asadar foarte devreme ceea ce le stimuleaza confortul si miscarea, ceea ce le face bine sau, dimpotriva, le este dezagreabil.

  Importanta a ceea ce traieste mama in perioada de sarcina pentru ceea ce va trai - si implicit va retine - bebelusul se afla in centrul unor abordari ca, de pilda haptonomia, care favorizeaza buna stare a mamei si comunicarea precoce dintre parinti si copil. In tandretea schimburilor prenatale tactile, copilul se deplaseaza in pantecele mamei intr-un mod activ spre sursa de placere : "celalalt", care nu este inca recunoscut ca atare, se afla la originea unor impresii multiple; ele transforma motricitatea sa in intalnire si intr-o schita a ceea ce va deveni ulterior sentiment. Copilul memoreaza astfel primele fundamente ale bucuriei de a trai si a comunica. Aceasta bucurie va fi un atu pentru intreaga sa existenta, daca ea va continua sa-i surada, si un suport solid cand va fi confruntat cu adversitatile.

  Aventura nasterii, care este o adevarata "stramutare ecologica" (copilul schimba mediul intr-un mod radical), nu este neaparat traumatizanta. Dar, pentru asta, mama trebuie sa fie puternic sustinuta atat de partenerul ei, cat si de echipa medicala in momentul nasterii. Astfel, legatura afectiva cu copilul va fi pastrata si aceasta relatie de incredere va fi memorata inaintea oricaror alte situatii. Ea il va putea sustine in totala siguranta la venirea pe lume, in ceea ce este uneori, si de o parte, si de cealalta, o adevarata proba sportiva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu