sâmbătă, 31 martie 2012

Efectele negative ale pedepselor

                                                                                   

Pedepsele au o serie de efecte negative :
  • Pedeapsa poate produce agresivitate si reactii emotionale negative. Copilul poate percepe pedeapsa ca pe o frustrare sau un pericol si, de aceea, reactioneaza agresiv si dezvolta reactii emotionale negative fata de cel care administreaza pedeapsa.

  • Pedeapsa poate produce evaziune si comportament de evitare din partea celui pedepsit. Un copil aspru pedepsit de catre parinti poate sa devina mai putin comunicativ cu ei, sa minta, sa fie duplicitar, sa ascunda anumite lucruri pentru a evita pedeapsa.

  • Pedeapsa poate functiona ca intarire negativa pentru cel care o aplica, ceea ce poate duce la utilizarea ei abuziva. Penalizand un comportament nedorit, obtinem anularea temporara a acestuia. Deoarece prin aplicarea unei pedepse punem capat unei probleme neplacute, exista riscul de a recurge la acest procedeu tot mai des, fara a incerca sa cautam alte solutii pentru situatia indezirabila.

  • Penalizarea poate modela comportamentul celui pedepsit. Acei copii care au fost martorii sau tinta unor pedepse excesive vor recurge ei insisi excesiv la penalkizari. Pedepsirea este pentru ei un model, pe care-l interiorizeaza si il reproduc ulterior.
Asadar, este absolut necesar sa constientizam ca pedepsind copilul pentru un comportament neadecvat, trebuie sa facem in asa fel incat in locul acelui comportament sa se instaleze unul dezirabil, pe care noi ni-l dorim.

Comunicare - inca dinainte de nastere

Comunicare- inca dinainte de nastere


  Se stie astazi ca viata fetusului  este bogata in impresii si senzatii care lasa numeroase urme si ca el este sensibil la starile psihologice si afective ale mamei, in perioada sarcinii.
  
  Fetusul percepe multe lucruri : bataile ritmice si zgomotoase  ale inimii mamei, eventual gustul unor alimente pe care ea le consuma, contractile datorate unei pozitii incommode, dar si, din luna a sasea sau a saptea, muzica si vocile pe care le va putea recunoste la nastere.

  Nou-nascutii vor suge mai energic daca aud un cantecel perceput deja de mai multe ori in ultimele sase saptamani  de sarcina. Se observa acelasi  tip de reactie cand e vorba de vocea mamei, pe care ei o disting de vocea altor femei. Dintr-o paleta multipla de mirosuri, nou-nascutii de cateva zile prefera mirosul de anason, atunci cand mama lor a baut ceai de anason in timpul sarcinii. Ei memoreaza, asadar foarte devreme ceea ce le stimuleaza confortul si miscarea, ceea ce le face bine sau, dimpotriva, le este dezagreabil.

  Importanta a ceea ce traieste mama in perioada de sarcina pentru ceea ce va trai - si implicit va retine - bebelusul se afla in centrul unor abordari ca, de pilda haptonomia, care favorizeaza buna stare a mamei si comunicarea precoce dintre parinti si copil. In tandretea schimburilor prenatale tactile, copilul se deplaseaza in pantecele mamei intr-un mod activ spre sursa de placere : "celalalt", care nu este inca recunoscut ca atare, se afla la originea unor impresii multiple; ele transforma motricitatea sa in intalnire si intr-o schita a ceea ce va deveni ulterior sentiment. Copilul memoreaza astfel primele fundamente ale bucuriei de a trai si a comunica. Aceasta bucurie va fi un atu pentru intreaga sa existenta, daca ea va continua sa-i surada, si un suport solid cand va fi confruntat cu adversitatile.

  Aventura nasterii, care este o adevarata "stramutare ecologica" (copilul schimba mediul intr-un mod radical), nu este neaparat traumatizanta. Dar, pentru asta, mama trebuie sa fie puternic sustinuta atat de partenerul ei, cat si de echipa medicala in momentul nasterii. Astfel, legatura afectiva cu copilul va fi pastrata si aceasta relatie de incredere va fi memorata inaintea oricaror alte situatii. Ea il va putea sustine in totala siguranta la venirea pe lume, in ceea ce este uneori, si de o parte, si de cealalta, o adevarata proba sportiva...

Metoda celor 6 palarii ganditoare

Metoda celor 6 palarii ganditoare

« Gandirea reprezinta resursa suprema a omenirii. In gandire, principala dificultate este confuzia. Incercam sa facem prea multe deodata. Suntem coplesiti de emotii, informatii, logica, speranta si creativitate. Este ca si cum ai incerca sa jonglezi cu prea multe mingi. » (Edward de Bono)

  Un renumit psiholog de origine malteza a descoperit ca majoritatea oamenilor au una sau doua palarii  [comportamente], cand ar trebui sa poarte de fapt 6 (sase) palarii colorate diferit pentru a fi performanti, a lua decizii bune si a comunica eficient cu ceilalti.
  “Cele sase palarii ganditoare” ( Six Thinking Hats ) – este o tehnica de invatare, comunicare si de stimulare a creativitatii care a intrat in manuale si in programele de MBA.    

  Conceptul provine de la parintele conceptului gandirii laterale (rezolvarea problemelor si a conflictelor prin abordarea din unghiuri diferite), Edward de Bono, personalitate inclusa intr-un top al celor 100 de oameni care au schimbat istoria lumii. Teoriile si conceptele lui au fost preluate si aplicate in sistemele de educatie din mai multe tari. De asemenea, sunt folosite si in sectorul privat, in cadrul unor companii importante de pe toate continentele lumii.
  De Bono a observat ca oamenii moderni sint « victime « al vitezei, ale informatiei care ne asalteaza pe toate canalele, zilnic. Si atunci, involuntar, oamenii aleg 1-2-3 comportamente din cele 6 posibile, aceasta alegere viciind rezultatul. E ca si cum am dori sa jonglam cu 6 oua nefierte si alegem doar 3 dintre ele. Consecinta ?….Evident, pierderea unor dintre ele……
  Cum procedam cand, intr-o situatie, noi am ales unele dintre acele doua, iar partenerii nostri, altele……de exemplu, noi sintem preponderent pozitiv si creativi, iar ceilalti, sint focusati catre critica……. ? Rezultatul este exploziv….Tehnica celor 6 palarii ajuta la dezvoltarea tuturor comportamentelor, atat in sensul folosirii lor, cat si in vederea identificarii acestora la persoanele cu care intram in contact.


Cele sase palarii sunt moduri de procesare a informatiei:


1.       Palaria alba inseamna prezentarea obiectiva a faptelor, a obiectivelor si a cifrelor, se concentreaza pe informatii disponibile sau necesare. Participantii la discutie vor prezenta sub aceasta palarie date obiective, concrete.
2.      Palaria rosie sugereaza intuitie, furie, patima, emotii si furnizeaza un punct de vedere emotional [kinestezic].
3.      Sub palaria neagra vor fi evidentiate punctele slabe ale unei idei. Este palaria problemelor, criticilor si a precautiilor.
4.      Palaria galbena este cea a unghiului optimist de abordare, orientata catre beneficii si aspecte pozitive. Este palaria sperantei ;
5.       Verdele este palaria ideilor noi si a creativitatii, a alternativelor, provocarilor.
6.      Palaria albastra vizeaza controlul, coordonarea, organizarea procesului de gandire si folosirea celorlalte palarii. Nu vizeaza un subiect in sine, ci procesul gandirii.

Iata cateva din regulile tehnicii:
1.       Fiecare persoana trebuie sa poarte pe rand toate cele sase palarii si sa nu le confunde intre ele

        Multi oameni de succes considera ca gandesc rational, pozitiv. Dar uita ca o problema trebuie analizata din mai multe puncte de vedere: emotional, intuitiv, negativ pentru a nu subestima rezistenta la schimbare, puterea afectivitatii, ura etc.
        De aceea trebuie purtate si palaria neagra si cea rosie, care, la prima vedere par contraproductive. Nu trebuie uitat ca si ele au aspecte pozitive: cea neagra e totusi si precautia, iar cea rosie reprezinta si motivarea echipei.
        Fiecare om are un stil cognitiv de procesare a informatiei. Unii sunt critici, altii optimisti, altii reci si logici. Secretul este ca toate acestea sunt doar palarii, unghiuri de vedere, pe care le schimbi pentru a progresa, spre exemplu pentru a deveni din pesimist un optimist creativ sau dintr-un pragmatic cu logica de fier un om sensibil. 
        Metoda celor sase palarii este folosita pentru a determina indivizii sa-si schimbe perspectiva de gandire, sa ia in calcul si alte puncte de vedere.

2.      Fiecare palarie se poarta pe rand in ce ordine doresti si ori de cate ori ai nevoie

        Nu trebuie sa porti doua palarii in acelasi timp, ci sa gandesti simplu si corect. Trebuie sa separi entuziasmul de fapte si faptele de emotii. 
        Nu exista o reteta generala de utilizare a palariilor. Poti incepe de la fapte (palaria alba), apoi exploreaza avantajele si dezavantajele (palariile galbena si neagra), genereaza solutii (palaria verde) si evalueaza atasamentul emotional, parerea echipei (palaria rosie). Este demersul cel mai cunocut: informare, analiza, solutii, consensul alegerii. Sau poti face cu totul altfel, dupa cum doresti sau te obliga situatia de fata. 

3.      In sedinte si discutii, toti trebuie sa poarte palarii de aceeasi culoare in acelasi timp

        Pentru o comunicare eficienta, e nevoie ca toti participantii sa poarte palarii de aceeasi culoare in acelasi timp. Faptele nu pot fi contrazise cu argumente emotionale, creativitatea nu trebuie ucisa de pesimisti, febra avantajelor nu trebuie sa inmormanteze precautia. „Ce palarie porti acum?” ar fi bine sa intrebe conducatorul sedintei cand cineva e disonant cu grupul. „Da-o jos si fii in consonanta cu noi toti!”
        Regula se aplica cu o exceptie: palaria albastra e cea a sefului ( a coordonatorului )care trebuie sa pastreze mereu controlul sedintei si sa dirijeze schimbarea palariilor.


Palariile sunt descrieri ale comportamentelor si nu ale oamenilor

   Mai precis, ele sunt descrieri ale modurilor de “gandire” pe care cei prezenti trebuie sa le urmeze cu totii in acelasi timp, in mod sistematic. Ele sunt folosite pe rand, nu neaparat in ordinea expusa mai sus, dar este neaparat ca toti membrii sa poarte palariile de aceeasi culoare in acelasi timp.

  Aceasta metoda foloseste la maximum experienta noastra, cunostintele, inteligenta si toate celelalte caracteristici ale fiecarui membru al grupului. Chiar si agresivitatea unui individ este utila atunci cand ea este directionata intr-o directie care ne intereseaza.
  Metoda poate fi aplicata de catre un grup, sau de catre o singura persoana. Ea face ca resursele sa fie folosite in mod complementar, concentrate spre un obiectiv, in loc sa se anuleze reciproc. Altfel spus, in loc sa ne contrazicem, construim cu totii, sistematic, “drumuri” in cate o directie propusa. Gandirea astfel insumata va fi mult mai puternica, intocmai cum particulele unui magnet sunt puternice pentru ca sunt aliniate in aceeasi directie.
  Folosita in cadrul companiilor mici si mari, metoda poate duce la eficientizarea chiar si cu 500% sau mai mult a proceselor. Recomand cu incredere aplicarea metodei.
  Nu trebuie sa imbraci un stil de gandire si sa il aperi pana in panzele albe, ci sa il “dezbraci” pe cel pe care il folosesti de obicei si sa progresezi comunicand cu altii.


Mintea este ca o parasuta. Funtioneaza doar cand este deschisa ! (Sir James Dewar)

vineri, 30 martie 2012

Bun venit...

Bun venit...

  Am vrut sa-mi incep activitatea pe acest blog prin a spune ce imi doresc de fapt sa impartasesc cu voi si anume : experienta mea de viata si de invatare din statutul de studenta la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, specializarea Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar.
  Sper din tot sufletul ca ceea ce voi scrie sa fie de ajutor celor ce doresc sa imi urmeze pasii, ca sa spun asa, dar si celor curiosi sa afle lucruri despre copii, felul in care trebuie sa ne comportam cu ei si de ce trebuie sa ne insusim abilitatea de a-i intelege in furtuna de informatii cu care sunt bombardati zilnic.

                                                         Sper sa va fie de ajutor postarile mele.
                                                         Cu mult drag, Dora!